Γύρη
Η Γύρη είναι προϊόν που συγκεντρώνουν οι μέλισσες από διάφορα λουλούδια.
Οι εκατοντάδες ή ακόμη και χιλιάδες γυρεόκοκκοι ανά φυτό, συλλέγονται από τις μέλισσες και τοποθετούνται ως σβόλοι γύρης στα πίσω πόδια τους με τη βοήθεια ειδικών χτενιών και τριχών. Κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής συλλογής γύρης, η μέλισσα μπορεί να μεταφέρει μόνο 2 σβόλους γύρης. Οι γυρεόκοκκοι που συλλέγονται από τις μέλισσες είναι συνήθως αναμεμιγμένοι με νέκταρ ή αναμασημένο μέλι με σκοπό να συγκολληθούν μεταξύ τους και να προσκολληθούν στα πίσω τους πόδια.
Οι εκατοντάδες ή ακόμη και χιλιάδες γυρεόκοκκοι ανά φυτό, συλλέγονται από τις μέλισσες και τοποθετούνται ως σβόλοι γύρης στα πίσω πόδια τους με τη βοήθεια ειδικών χτενιών και τριχών. Κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής συλλογής γύρης, η μέλισσα μπορεί να μεταφέρει μόνο 2 σβόλους γύρης. Οι γυρεόκοκκοι που συλλέγονται από τις μέλισσες είναι συνήθως αναμεμιγμένοι με νέκταρ ή αναμασημένο μέλι με σκοπό να συγκολληθούν μεταξύ τους και να προσκολληθούν στα πίσω τους πόδια.
Τα κύρια συστατικά είναι πρωτεΐνες, αμινοξέα, λιπίδια (λίπη, έλαια και άλλα παράγωγα) και σάκχαρα. Τα δευτερεύοντα συστατικά παρουσιάζουν μεγαλύτερη ποικιλία. Όλα τα απαραίτητα αμινοξέα περιέχονται στην γύρη καθώς και αρκετά άλλα αμινοξέα, με την προλίνη να βρίσκεται στις χαμηλότερες συγκεντρώσεις. Περιέχονται επίσης αρκετά ένζυμα, αλλά μερικά από αυτά, όπως η οξειδάση της γλυκόζης, έχουν προστεθεί από τις μέλισσες. Μεταξύ των λιπαρών οξέων που περιέχονται, το παλμιτικό οξύ είναι το πιο σημαντικό ακολουθούμενο από τα μυριστικό, λινολεϊκό, ελαϊκό, λινολενικό, στεαρικό και άλλα.
Ενδεικτικό είναι ότι υπολογισμοί και συγκρίσεις επιστημόνων αναφέρουν ότι σε 100 γραμμάρια γύρης περιέχονται τόσα αμινοξέα, ζωτικής σημασίας, όσα σε 1/2 κιλό μοσχάρι ή 7 αυγά, έτσι που 30 γρ. γύρης να μπορούν να ικανοποιήσουν τις ημερήσιες ανάγκες ενός ενήλικα σε αμινοξέα.
Πόση γύρη θα πρέπει να τρώμε την ημέρα;
Μία κουταλιά της σούπας την ημέρα, καλύπτει μεγάλο μέρος από της ημερήσιες ανάγκες σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Η κατανάλωση της γύρης πρέπει να ξεκινήσει με μικρή ποσότητα για να συνηθίσει το στομάχι.
Η κατανάλωση γύρης θα πρέπει να συνεχιστεί χωρίς διακοπή για 4-6 μήνες. Η γύρη καταναλώνεται αυτούσια λιώνοντας τους κόκκους στο στόμα ή διαλυμένη σε κάποιον χυμό.
Φυσιολογικές επιδράσεις της γύρης:
-Περιέχει ρουτίνη η οποία αυξάνει την αντίσταση των τριχωειδών αγγείων προφυλάσσοντας τον οργανισμό από εγκεφαλικές αιμορραγίες.
-Περιέχει γουαδοτρόπες ορμόνες. Η σπερματογένεση στον άντρα και η φυσιολογική εξέλιξη των ωοθυλακίων στην γυναίκα καθορίζονται σημαντικά από την παρουσία των ορμονών αυτών.
-Βοηθά στη διανοητική λειτουργία, ενισχύει τη συστολή της καρδιάς, έχει διουρητική δράση.
-Βελτιώνει την θεραπευτική αγωγή στην προστατίτιδα.
-Επηρεάζει θετικά την τριχοφυΐα και το χρώμα των μαλλιών.
-Μετριάζει και περιορίζει σημαντικά τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης.
-Δίνει ευεξία, αυξάνει την αυτοπεποίθηση και βελτιώνει την σεξουαλική κατάσταση.
-Ορισμένες λιπαρές ουσίες που περιέχει η γύρη έχουν τη ιδιότητα, όχι μόνο να μειώνουν την κακή χοληστερίνη LDL, αλλά και να αυξάνουν την καλή χοληστερίνη HDL.
Γενικά η γύρη επηρεάζει θετικά το μεταβολισμό, ελέγχει την όρεξή, την απόθεση λίπους στον οργανισμό, την λειτουργία των ωοθηκών και του θυρεοειδούς αδένα και γενικά προάγει την καλή φυσική κατάσταση του σώματος.


