Ποιο είναι το καλύτερο μέλι;



H διατροφική αξία του μελιού ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο μελισσοκομικός σύλλογος Ν. Ροδόπης “Το κεντρί”. Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο ομότιμος καθηγητής μελισσοκομίας του ΑΠΘ Ανδρέας Θρασυβούλου ο οποίος ερωτηθείς ποιο είναι το καλύτερο μέλι, απάντησε ότι “το καλύτερο μέλι είναι αυτό που παράγει η μέλισσα.”


Στην ερώτηση ποιο μέλι είναι το καλύτερο: το ανθόμελο, το πευκόμελο, το μέλι από θυμάρι, ο κ. Θρασυβούλου απάντησε ότι “το καλύτερο μέλι είναι αυτό που παράγει η μέλισσα κι αυτό που αρέσει στον καταναλωτή, σε άλλον αρέσει το πευκόμελο, σε άλλον το μέλι από ελάτη γιατί έχει χαμηλά ζάχαρα, σε άλλον αρέσει το βαμβακόμελο γιατί έχει υψηλή αντιοξειδωτική και αντιβακτηριδιακή δράση".

Το μέλι είναι ένα καταπληκτικό προϊόν το οποίο ο καταναλωτής πρέπει να βάλει στο πιάτο του. 

Ο μελισσοκόμος ποτέ δεν θα νοθεύσει το μέλι του. Με την έννοια να ρίξει γλυκαντική ουσία στο μέλι.

Οι καταναλωτές από την πλευρά τους μπορεί να πετάξουν το μέλι γιατί νομίζουν πως όταν κρυσταλλώσει, έχει παλιώσει ή το πετάνε όταν περνάει η ημερομηνία λήξης του γιατί δεν ξέρουν ότι το μέλι δεν λήγει ποτέ. Η ημερομηνία λήξης μπαίνει γιατί ο μελισσοκόμος είναι υποχρεωμένος να βάλει ημερομηνία λήξης.

Οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να βάζουν το μέλι σε βάζα που πριν είχαν καφέ η ρίγανη και το μέλι να πάρει την μυρωδιά του καφέ η της ρίγανης.

Οι έμποροι τυποποιητές δεν νοθεύουν το μέλι με γλυκαντική ουσία ή ουσία επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία αλλά εισάγουν από την Κίνα, το Μεξικό, την Αργεντινή παρα πολύ φθηνό μέλι για να το διαθέσουν στην αγορά ως ελληνικό.

Για τον λόγο αυτό ο καταναλωτής θα πρέπει να προτιμάει μέλι από μελισσοκόμο που τον εμπιστεύεται και ξέρει οτι ακολουθεί ορθούς μελισσοκομικούς χειρισμούς. Τότε υπάρχει μια άριστη ποιότητα μελιού γιατί ο μελισσοκόμος δεν παρεμβαίνει στο μέλι του.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να αποφεύγουν το εισαγόμενο μέλι γιατί είναι πιο υποβαθμισμένο. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγουνε να αγοράζουν μέλι από κάποιες κυρίες που το πουλάνε από πόρτα σε πόρτα, αυτό το μέλι μπορεί να είναι νοθευμένο.

Ωστόσο το ελληνικό μέλι δεν επαρκεί γιατί έχουμε την μεγαλύτερη κατανάλωση από όλη την Ευρώπη. Καταναλώνουμε 1.600 γραμμάρια ανά άτομο το χρόνο όταν η Ουγγαρία, που έρχεται δεύτερη, καταναλώνει μόλις 900 γραμάρια κατά άτομο.


Πηγη: Αμαλία Γαρυφαλλίδου ert.gr