Σε αντίθεση με την κοινή ζάχαρη το μέλι περιέχει 30 διαφορετικά ζάχαρα. Αυτά μεταφέρονται στο αίμα από το έντερο με διαφορετική ταχύτητα. Σε όλα τα μέλια κυριαρχεί σε ποσότητα η φρουκτόζη, η οποία διαπερνά τα τοιχώματα του εντέρου και ρέει αργά στο αίμα και δεν προκαλεί την έκκριση ινσουλίνης.
Άλλα ζάχαρα περνούν στο αίμα αργότερα έτσι ώστε το επίπεδο των ζαχάρων στο αίμα να ανέρχεται μεν στην αρχή, μετά να μένει σταθερό για μεγάλο διάστημα και τέλος να μειώνεται σταδιακά.
Το μέλι δεν περιέχει μόνο ζάχαρα αλλά και μία σειρά από διάφορες άλλες ουσίες χρήσιμες στον ανθρώπινο οργανισμό. παράδειγμα το μέλι περιέχει ως ιχνοστοιχείο το χρώμιο, το οποίο μειώνει την πίεση και δρα με οικονομία όσον αφορά την ινσουλίνη. Αυξάνει την ευαισθησία των υποδοχέων της ινσουλίνης και βελτιώνει τη δράση της ορμόνης.
Για την αποσύνθεση των υδατανθράκων στα κύτταρα οργανισμός χρειάζεται βιταμίνη Β1 από την τροφή. Το μέλι προσφέρει αυτή τη βιταμίνη γιατί είναι το συστατικό του. Ως τμήμα ενζύμων η βιταμίνη Β1 διασπά τους υδατάνθρακες παράγοντας ενέργεια η οποία υποστηρίζει τη λειτουργία των κυττάρων του εγκεφάλου, των νεύρων και των μυών.
Από το βιβλίο Honig koestlich und gesund (μέλι νόστιμο και υγιεινό) της διατροφολόγου Renate Frank.Στο .DBJ 3/15.