Το έργο ζωής 12 μελισσών θα εξασφαλίσει περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι.
Πρόκειται για κάτι παραπάνω από μια επένδυση σε αυτό το χρυσό γλυκό νέκταρ. Ωστόσο, το πραγματικό ερώτημα είναι: Πόσο υγιεινό είναι το μέλι;
Πρόκειται για κάτι παραπάνω από μια επένδυση σε αυτό το χρυσό γλυκό νέκταρ. Ωστόσο, το πραγματικό ερώτημα είναι: Πόσο υγιεινό είναι το μέλι;
Oταν κάνετε το ερώτημα εάν κάτι είναι υγιές για σας, μερικές φορές θα πρέπει να κοιτάξετε τα πρώτα διατροφικά του δεδομένα. Στην επιφάνεια, το μέλι είναι πάνω από 80% καθαρή ζάχαρη, με περίπου το μισό από αυτό να είναι φρουκτόζη. Η φρουκτόζη είναι φυσικά μια κακή προσθήκη σε οποιοδήποτε τρόφιμο, αλλά όταν εμφανίζεται φυσικά στα φρούτα και στη συγκεκριμένη περίπτωση στο μέλι, φαίνεται πως δρα αρκετά διαφορετικά.
Γενική θρεπτική αξία του μελιού:
* Το μέλι αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα, αλλά πολύ λιγότερο από ό,τι θα το έκανε μια δεξτρόζη.
* Το μέλι μειώνει την C αντιδρώσα πρωτεΐνη, που είναι ένας δείκτης φλεγμονής στο σώμα.
* Το μέλι μειώνει την LDL («κακή» χοληστερόλη), ενώ αυξάνει την HDL χοληστερόλη («καλή» χοληστερόλη).
* Το μέλι μειώνει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης στο σώμα, ενός δείκτη στο αίμα που σχετίζεται με ασθένειες.
Ποιο μέλι είναι υγιεινό:
Ενώ το μέλι έχει πολλά οφέλη για την υγεία, δεν είναι ίδια όλα τα είδη του μελιού.
Η διαφορά έχει να κάνει με την επεξεργασία του μελιού και ακόμη με το ποια λουλούδια ήταν πιο κοντά στην κυψέλη. Η σύνθεση του νέκταρ που οι μέλισσες συλλέγουν αλλάζει ανάλογα με το ποια λουλούδια οι μέλισσες χρησιμοποιούν για την τροφή τους. Αυτό θα έχει αντίκτυπο στην ποσότητα των αντιοξειδωτικών, τον λόγο της φρουκτόζης προς τη γλυκόζη και τις επιπτώσεις του στον γλυκαιμικό δείκτη. Τα πιο σκούρα μέλια περιέχουν πλουσιότερα αποθέματα αντιοξειδωτικών.
Μερικά οφέλη για την υγεία του μελιού:
Το μέλι είναι πραγματικά μια αξιόλογη τροφή, ικανή να περιορίσει τις επιπτώσεις από την επίδραση του χρόνου. Βάζα μελιού βρέθηκαν χιλιάδες χρόνια αργότερα από την παρασκευή του κι όμως εξακολουθούσαν να είναι εξίσου βρώσιμα όσο την ημέρα που συλλέχθηκαν.
Όσον αφορά την υγεία και την ομορφιά σας, το μέλι έχει μερικά παραπάνω κόλπα στο… μανίκι του, όπως η ικανότητά του να αυξάνει το επίπεδο αντιοξειδωτικών στο αίμα σας, βοηθώντας στην πρόληψη ασθενειών και λοιμώξεων.
Η τοπική χρήση του μελιού έχει την ικανότητα να σκοτώνει τα βακτήρια και ακόμη και επιταχύνει την επούλωση των πληγών. Πολλές κρέμες προσώπου και άλλα προϊόντα για το δέρμα περιέχουν αυτό το γλυκό υγρό.
Λοιπόν, είναι το μέλι υγιεινό;
Κατά κανόνα, είναι καλύτερο να αποφεύγουμε τη ζάχαρη, όποτε είναι δυνατόν. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πρακτικό για πολλούς. Ετσι όταν αποφασίσετε να επιδοθείτε σε μια γλυκιά απόλαυση ή να απαιτείται λίγη μόνο ζάχαρη σε μια συνταγή είναι πολύ ευεργετικό να επιλέξετε τη σωστή ζάχαρη.
Χρησιμοποιώντας, ωστόσο, το μέλι στη θέση της ζάχαρης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη, ελαχιστοποιώντας συγχρόνως τις παρενέργειες της ζάχαρης.
ΠΗΓΗ: medinova